mamaqaira choice

mamaqaira choice
Shaklee Independent Distributor at Puncak Alam and Saujana Utama Selangor. Delivery throughout Malaysia | eyla7905@gmail.com | 012-6715001 | ID: 1131998

Selamat Datang

BLog ini khas untuk semua pembaca...pelbagai info & perkongsian tentang vitamin/supplement semulajadi untuk kesihatan seisi keluarga...istimewa juga untuk ibu mengandung, ibu menyusu dan ibu berpantang…

Khamis, 13 Disember 2012

Tidak Semua Supplemen Sama

Ada sesetengah orang yang begitu memilih dalam setiap benda yang ingin dibeli atau terlalu cerewet, ade sesetengahnya pula tidak kesah langsung, asalkan murah dan cantik. Itu mungkin dari segi material yang melibatkan pakaian.  Bagi saya pula mmg patut cerewet terutamanya dalam pemilihan supplemen...sesuatu yang akan kita masukkan ke dalam perut, melibatkan kesihatan...mempengaruhi kehidupan harian.
Pernahkan anda berjalan2 di farmasi sekitar mencari-cari bekalan supplemen? Atau berdiri di tepi jalan dan seseorang merapati sambil mengiklankan sesuatu berupa supplemen? Atau mendapat email tentang suplemen yang bagus untuk kecantkan anda?
Supplement, atau dietary supplement adalah istilah yang digunakan untuk produk yang mengandungi satu atau lebih dari bahan-bahan di bawah:-
§  Vitamin
§  Mineral
§  Herba
§  Asid Amino
§  Sebarang bahan lain

Tujuan supplemen adalah untuk menambah baik nutrisi dalam diet sesetengah golongan dan BUKAN UNTUK MENGGANTIKAN DIET SIHAT.

Berlainan dengan ubat (dadah), DCA, KKM, FDA atau mana2 badan yang mengawal produk2 seumpamanya tidak mempunyai undang2 yang ketat untuk produk makanan tambahan. Sebelum apa2 ubat dipasarkan, FDA akan memastikan ia telah menjalani ujian klinikal untuk memastikan keselamatan, keberkesanan serta interaksi dengan ubatan lain. Tapi tidak untuk supplemen.. Pengeluar hanya perlu menghantar laporan yang mengesahkan produk mereka selamat untuk diambil oleh manusia, serta:
§  Tidak mengandungi bahan2 tercemar seperti toksin, bakteria, pestisid, kaca, plumbum dan lain2 bahan berbahaya.
§  Mengandungi apa yang disenaraikan dalam Bahan-Bahan pada label.
§  Dipakejkan dengan baik.
§  Dibuat daripada bahan2 yang diuruskan dengan baik.
Walaubagaimanapun, pengeluar suplemen tidak perlu membuktikan produk mereka selamat dan berkesan.
Oleh kerana itu kita banyak dapati suplemen2 palsu yang dijual merata2. Yang dicampur dengan macam2 agar pengguna merasai ‘kesannya’.
Dan keluarlah kes-kes seperti ini:
Berhati-hatilah memilih suplemen.. Jangan teruja dengan testimonial. Testimonial pun boleh tipu!
Kerana itulah saya benar-benar yakin dengan Shaklee. Shaklee adalah sains, bukan testimonial.
Link di bawah membantu mereka yang mencari sains di sebalik Shaklee:

Buatlah pilihan yang tepat untuk kesihatan anda!sumber: vitaminsemulajadi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.