mamaqaira choice

mamaqaira choice
Shaklee Independent Distributor at Puncak Alam and Saujana Utama Selangor. Delivery throughout Malaysia | eyla7905@gmail.com | 012-6715001 | ID: 1131998

Selamat Datang

BLog ini khas untuk semua pembaca...pelbagai info & perkongsian tentang vitamin/supplement semulajadi untuk kesihatan seisi keluarga...istimewa juga untuk ibu mengandung, ibu menyusu dan ibu berpantang…

Jumaat, 9 November 2012

Nutrisi Untuk Kesihatan Wanita


Pernahkah anda terfikir apa yang anda amalkan sewaktu muda akan mempengaruhi kecantikan dan kesihatan anda apabila usia meningkat? Kenyataannya, pemakanan dan penjagaan diri yang baik sepanjang hidup akan membentuk personaliti yang lebih sihat di usia tua. Berikut merupakan 5 perkara berguna yang patut diambil berat dari usia muda belia:
1) Senaman membina peribadi positif - Bersenam akan meningkatkan hormon endorfin yang membantu anda mengurangkan tekanan. Dengan bersenam, risiko untuk mendapat penyakit kronik juga akan berkurangan. Di samping itu,  bersenam akan membantu pengaliran darah yang lebih lancar ke permukaan kulit yang menyebabkan kulit mendapat oksigen secukupnya. Hasilnya, kulit lebih cantik dan berseri-seri. Bonus yang lain, berat badan ideal akan dikecapi sepanjang hayat.
2) Merokok menambah usia wajah anda – Tar dan nikotin dalam rokok bukan sahaja akan memberikan kesan buruk kepada paru-paru anda, malah ia mengakibatkan kulit berkedut dan kendur. Setiap kali anda menghisap sebatang rokok, bahan-bahan kimia merbahaya tersebut akan memusnahkan kapilari darah halus yang mengelakkan oksigen dan nutrien dalam darah menghampiri kulit anda.
3) Makanan berlemak akan menghantui anda di usia tua – Walaupun berat badan anda tidak bertambah sepanjang anda menikmati makanan berlemak, kesannya akan lebih ketara apabila usia anda meningkat. Ini kerana lemak tepu yang biasanya melekat pada salur darah akan meningkat dengan meningkatnya usia anda. Penyelidikan telah membuktikan lebih 90% penyakit jantung dapat dielakkan jika anda mengamalkan pemakanan sihat sejak dari usia muda.
4) Perkembangan tulang wanita akan berhenti pada usia 35 tahun– Siapa kata hanya kanak-kanak sahaja yang memerlukan susu untuk tulang yang sihat dan kuat. Sebagai wanita, penjagaan tulang anda sama penting dengan penjagaan wajah. Pengambilan harian kalsium dan vitamin D di usia 20-an dan 30-an sangat penting untuk mengelakkan keretakan tulang akibat tulang reput. Jika susah untuk anda komited pada pengambilan susu setiap hari, multivitamin dengan kandungan kandungan kalsium dan vitamin D juga memadai. Amalkan juga senaman seperti joging untuk menguatkan tulang.
5) Sayangi diri anda lebih dari orang lain – Sebagai isteri dan ibu yang berkarier, saya sering meletakkan keperluan suami dan anak sebagai perkara utama. Situasi ini tidak salah, tetapi keperluan peribadi juga sangat penting untuk kesihatan anda. Keperluan peribadi yang dimaksudkan adalah seperti rehat yang mencukupi, bersenam dan masa untuk melakukan hobi anda. Ketiga-tiga perkara ini akan mengelakkan stres dalam hidup anda sehari-hari. Jangan cuba untuk menjadi “superwoman” yang boleh melakukan semua perkara. Belajar untuk katakan TIDAK pada perkara-perkara remeh yang boleh mencuri masa santai anda. Sokongan dan bantuan suami amat penting untuk anda merealitikan masa berkualiti untuk diri sendiri.

* Pemakanan: Wanita harus tahu bagaimana untuk mengawal cara dan corak pemakanan diambil setiap hari, jika tidak ia akan memberi kesan pada kesihatan pada masa akan datang. Pemakanan yang seimbang dan teratur penting bagi seorang wanita memastikan kesihatan yang optimum dan seterusnya dapat menjalankan kewajipanya sebagai isteri, ibu, pekerja dan ahli masyarakat.

Dalam program Advance Health Care oleh Shaklee, terdapat satu set yang dinamakan Women’s Health Set atau Set Kesihatan Wanita. Ini memandangkan wanita mengalami pelbagai simptom yang berkaitan dengan kesihatan dis etiap peringkat hidupnya:
 • Akil baligh
 • Sebelum hamil
 • Semasa hamil
 • Menyusukan anak
 • Pra-menopos
 • Menopos
 • Selepas menopos
Pelbagai perkara yang melanda wanita yang berkaitan masalah haid, senggugut, sakit sendi, kulit kusam dan sebagainya yang menjadi dilema kebanyakan wanita.
Lalu ramai yang mengambil jalan singkat dengan menggunakan produk-produk kesihatan wanita yang tidak diketahui kualiti dan sejarahnya. Lebih teruk apabila ia memberi kesan jangka panjang yang boleh menjejaskan kesihatan di hari tua.
Mesti berkira untuk kesihatan. Mesti tahu apa yang kita masukkan dalam mulut kita. Apakah ia halal, selamat dan terjamin kualitinya!
Set produk kesihatan wanita dari Shaklee ini yang mana tujuannya adalah:
 • Membantu melegakan simptom senggugut dan menopos
 • Menggalakkan kulit yang cantik
 • Menggalakkan tulang yang kuat
 • Membantu mengurangkan risiko sakit jantung
 • Melegakan sakit-sakit sendi
  credit : vitaminsemulajadi


Jom bace..apakah kepentingan setiap vitamin dalam ‘Set Kesihatan Wanita’ ini ~

GLA Complex
Secara ringkasnya GLA Complex Shaklee (Shaklee EPO) sesuai untuk anda yang alami masalah:-

•SIMPTOM PRA-MENOPAUS
sesuai untuk ibu kita yang mungkin sedang melalui fasa pre-menopaus/menopaus

.•HORMON TIDAK STABIL

•MASALAH KULIT BERJERAGAT

•PMS

•PERIOD TIDAK TETAP

•PESAKIT DIABETES

•MEREKA YANG INGIN KAWAL KOLESTEROL

Ostematrix
Ostematrix adalah supplemen Kalsium yang merupakan elemen paling penting untuk kesihatan tulang bagi mengelakkan anda berhadapan dengan risiko osteoporosis.

Omega Guard
Omega sangat membantu mengurangkan keradangan terutamanya di bahagian sendi-sendi yang kerap dialami oleh golongan yang meningkat usianya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.