Pelajar dan pekerja atau individu dewasa :
As energy booster (kalau minum pagi2 tu.terasa energetic dan tak rasa
lapar sangat.. so bonuslah for weight management)
Lelaki : Protect from any
disease (heart,cancer,etc)
Ibu mengandung : For a healthier pregnancy- well grown fetus ; membantu mengurangkan ketakselesaan ketika hamil
Ibu yang menyusu: Membantu menggalakan dan mengekalkan pengeluaran susu . Dan yg bestnya, pengambilan ESP konsisten sepanjang penyusuan susu ibu,dapat membantu pekembangan fizikal bayi secara sihat
Wanita: Keanjalan kulit dan weight management.. Awet muda dan langsing..… (protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata, protein juga diperlukan untuk pembinaan sel-sel otot untuk pembakaran kalori) . Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut).
Ibu mengandung : For a healthier pregnancy- well grown fetus ; membantu mengurangkan ketakselesaan ketika hamil
Ibu yang menyusu: Membantu menggalakan dan mengekalkan pengeluaran susu . Dan yg bestnya, pengambilan ESP konsisten sepanjang penyusuan susu ibu,dapat membantu pekembangan fizikal bayi secara sihat
Wanita: Keanjalan kulit dan weight management.. Awet muda dan langsing..… (protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata, protein juga diperlukan untuk pembinaan sel-sel otot untuk pembakaran kalori) . Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut).
Sesetengah protein soya diproses dengan alkohol.
Cara pemprosesan ini bukan sahaja menghilangkan isoflavon yang bermanfaat,
malah membentuk kontaminasi bersilang dengan bahan-bahan kimia yang digunakan
dalam pemprosesan. Energizing Soy Protein dicuci dengan air untuk
mengekalkan isoflavon genistin dan daidzin yang kritikal demi membekalkan anda
dengan keseluruhan kebaikan soya.
Shaklee Menggunakan Protein Soya
Bukan-GMO
Shaklee menggunakan proses pensijilan tersendiri
yang dikenali Identity Preserved Program (IPP). Program ini memastikan kacang
soya kita bebas daripada pendedahan perubahan genetik. Daripada benih sehingga
penyimpanannya, anda boleh yakin dengan komitmen kami dalam penggunaan
ramuan-ramuan yang semulajadi dan berkualiti.
Membekalkan tenaga berkekalan dengan
protein berasaskan tumbuhan yang berkualiti tinggi
Kandungan rendah lemak bukan GMO
(Genetically Modified Organism) iaitu tidak merubah kandungan genetik
organismanya, dan lengkap dengan protein yang mengandungisembilan asid
amino penting ini sesuai untuk seisi keluarga.Bagi setiap satu hidangan
Energizing Soy Protein Shaklee memberikan kandungan14 gram soya protein yang
diperlukan oleh hati yang sihat.
Panduan Memilih Soy Protin Berkualiti
Antara
soalan yang sering saya dapat.."Kak.. protin brand
ni xxx bagus tak?".. "Kak..betul ke ESP shaklee bagus?"...Bagus
ke minum soy ni ?..blablablabla.. Hmmm..isu kat sini ialah...Bagaimana nak
memilih soy protein yang bagus?kat pasaran sekarang melambak dah mcm2 jenis
protein........kualiti amat penting kan kan..(kerja saya ni melibatkan
Quality Control....jadi memang byk standard2 yang perlu dipatuhi..american
standrd la british standard la..petronas standard la...shell standard la...
manual ,standard,procedure,guideline..bla bla. dan seangkatan dengannya..tak
terhafal oleh ku).. Jadi seharusnya kene memilih yang berkualiti...
Saya
selalu kata ESP ni best
seller...memang yer pun.....dan saya nak berkongsi disini 7 kriteria penting..
7 control checklist yg perlu ada dlm soy protein yang
baik dan berkualiti... yelahkan..nak beli ape2 pun kene ada kriteria.. nak beli
ikan segar pun ada kriteria..tgk mata..tgk insang..tgk kulit... nak pilih calon
suami isteri pun ada kriteria.. rupa paras,perangai,famili,harta..harta?hihi...
pendek kata dlm hidup ni ..apa je yg kita nak beli mesti ada standard dan
requirement... kita yang empunya badan..kita yg tentukan...okay..thats
it...mari saya cerita kenapa 7 kriteria ni perlu ada...artikel tu dlm
omputih..ni yg saya tulis berdasarkan pemahaman saya...
- Kacang soya itu
sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa
soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia
(bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari
segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates..
Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan
disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
- Soybean tu
mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secaragenetic)~Kenapa soy
protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang
dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin
sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara
utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan
secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist
menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari
apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan
- Soy Protin tu
mesti mengandungi 9 asid amino perlu- Ni ciri
yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan
hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is
missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body
functions are delayed or stopped.
- Dalam proses
pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn
alcohol-Alcohol
tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya
akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone
itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga
bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
- Bahan anti-thyroid/anti-growth
substance mesti disingkirkan- Soy yang
mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine"
substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood
pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand
that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the
soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS
and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
- Proses pembuatan
soy protein sebaiknya tanpa pemanasan-Amino acids sgt
sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been
shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual
consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino
acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue
development can be the result
- Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium
credit:mamafaiz.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.