Pengambilan protien membantu menghasilkan sel baru maka sel mati
dan sel lama ini dapat disingkirkan. Apa kelebihan dan kebaikan protien
sebenarnya ?
KEPERLUAN PROTEIN DALAM DIET HARIAN
Protein hakikatnya
boleh didapati dalam makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging, kekacang
dan banyak lagi. Namun protein ini mudah musnah apabila berada
dalam suhu masakan yang tinggi. Apabila ini berlaku, tubuh kita akan
menyerap saki baki protein yang ada dan selebihnya badan kita menyerap minyak
hasil masakan seperti ikan goreng, ayam goreng atau apa jua masakan terutama
yang bergoreng.
Badan kita terdiri
daripada sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ
membentuk sistem. Protein merupakan makanan kepada sel. Jika sel
mendapat cukup protein ditambah dengan protein yang bagus, sel yang sihat
akan mudah terbentuk demi menggantikan sel yang lama dan mati.
PENTINGKAH PROTEIN?
Our body need
protein to grow! It’s a basic material of all living cells and organ-building
block of the body. Stuktur asas badan manusia adalah sel. Segala penyakit pada
zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH & KURANG
SIHAT. Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang
optimum – protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes,
antibodies and neurotransmitter.
25% daripada badan
kita berasal (diperbuat?) daripada Protein. – kuku, rambut, kulit, otot-otot
adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah
protein.
Protein berasal dari
perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita terdiri
daripada :-
1. 66% Water
2. 25% Protein
3. 8% Fats
4. 1% Combination of
Minerals & Vitamins 100%
TAHUKAH ANDA ?
Shaklee adalah
syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya.
Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh
Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun kemudian,
beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee
sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina
kesihatan jangka panjang.
***SHAKLEE
ENERGIZING SOY PROTEIN***
Ini adalah makanan
utama dalam program Shaklee. Amat penting dalam diet harian kita.
Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi
yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya. Ia memberi tenaga
yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.
Soy Protein
Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik pada
setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi
mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.
Soy Protein tidak
mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino
yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9
asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya.
Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang
baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna
dan bahan pengawet.
PROTEIN SOYA SHAKLEE
IALAH NON-GMO SOY!
Shaklee hanya
menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO
(Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity
Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee
adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah
diproses.
RISIKO KEKURANGAN
PROTEIN (SECARA UMUM):
1. Anemia (kurang
darah atau kurang oksigen dalam darah)
2. Kidney disease
(penyakit buah pinggang)
3. Liver (penyakit
hati)
4. High Cholesterol
(kolesterol tinggi)
5. Low blood
pressure (tekanan darah rendah)
6. Low blood sugar
(kandungan gula darah rendah)
7. Nerve instability
(Fungsi saraf tak stabil)
8. Peptic ulcer
(Ulser perut + usus)
9. Poor wound
healing (Luka ambat sembuh)
10. Poor blood
circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
11. Poor vision
(Penglihatan kurang baik)
12. Irritability
(Badan menggeletar)
13. Fatigue (Letih
lesu)
14. Weakness (Lemah)
15. Water retention
(Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
16. Prolonged period
of time mental retardation (Terancat akal)
17. Lack of
resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)
Kelebihan ESP ini
ialah;
§ membantu membina dan
perbaiki tisu-tisu badan, dari sel akan terbentuk organ. Dari organ terhasilnya
sistem. Ia penting kepada pembentukan janin dan juga membantu untuk menambahkan
susu.
§ menyediakan 14gram
protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk sihatkan jantung
§ setiap hidangan
membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat
§ kandungan
fitoestrogen untuk kesihatan prostat,payudara dan menepous
§ indeks glisemik yang
rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah
Jadi... Apa yang
anda akan dapat setelah minum ESP ni?
Pelajar dan pekerja
atau individu dewasa : As energy booster (kalau minum pagi2 tu.
terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonuslah for weight management)
Lelaki : melindungi
dari any disease(heart, cancer etc)
Ibu
mengandung : for a healthier pregnancy – well-grown fetus ; less late
pregnancy discomfort.
Wanita : keanjalan
kulit… (protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton
warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam
adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan
sel mati yang berwarna hitam tersebut).
Bagaimana cara
bancuhan yang betul untuk ESP?
Bancuhkan 1 sudu
besar ESP bersama air masak (air kosong)/ sejuk atau air suam2 kuku
seperti milo, susu atau oren....JANGAN BANCUH dengan AIR PANASkerana kandungan
zat protein mudah musnah pada suhu yang tinggi.
Ingin merasai sendiri kesan ESP...?
do contact me 0126715001(Eyla)
lots of luv,
~mamaQaira~
Ingin merasai sendiri kesan ESP...?
do contact me 0126715001(Eyla)
lots of luv,
~mamaQaira~
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.